Hoe een waterontharder monteren?

Alhoewel je een waterontharder kunt laten plaatsen door ons, heb je ook de mogelijkheid om een waterontharder zelf te plaatsen. Een waterontharder monteren vereist wel enige technische kennis. Het is daarom aan te raden dit alleen te doen als je een ervaren doe-het-zelver bent.

Ben je dat, dan is een waterontharder plaatsen een klus die je prima zelf uit kunt voeren. In deze blog vertellen we je meer over een waterontharder monteren. We laten je zien waar je het beste een waterontharder kunt plaatsen en wat je kunt verwachten van een waterontharder zelf plaatsen. Ook gaan we dieper in op de kosten van een waterontharder plaatsen.

Waar kan je het beste een waterontharder plaatsen?

Geregeld wordt aan ons gevraagd: waar kun je het beste een waterontharder plaatsen? Deze plek dient aan een aantal eisen te voldoen. Ten eerste wil je er goed bij kunnen, bijvoorbeeld om het zout aan te vullen. Daarnaast zoek je waarschijnlijk een plek waardoor je zacht water door de gehele woning hebt. Ook is een afvoer vereist. Daarom kun je het beste na de watermeter een waterontharder plaatsen. Bij veel mensen bevindt de watermeter zich in de meterkast of in de kruipruimte.

Maar er zijn nog meer plekken die geschikt zijn voor de montage van een waterontharder. Ook de zolder is een plek waar de waterontharder je niet in de weg staat en waar je er goed bij kan. Een andere optie is in een keukenkastje, bijvoorbeeld naast de boiler. Overige mogelijkheden zijn de garage, de bijkeuken en de kelder. Ga je een waterontharder zelf plaatsen, dan is het mogelijk nodig om aansluitingen te verplaatsen dan wel te verlengen. Mocht dit een brug te ver zijn, dan heb je altijd nog de optie om de waterontharder te laten plaatsen door Puurwater.nl.

Waar moet ik op letten als ik een waterontharder zelf ga plaatsen?

Je begint met het uitkiezen van een waterontharder. Bij ons heb je de keuze uit verschillende modellen waterontharders, geschikt voor zowel kleinere als grote gezinnen. Een waterontharder kan inclusief of exclusief montage besteld worden. Ga je een waterontharder zelf monteren, dan leveren we een aansluitset mee. Zo ben je optimaal voorbereid op deze klus. Een waterontharder plaatsen doe je binnen een aantal stappen:

  1. Sluit het water af.
  2. Snij de leiding door.
  3. Sluit de leidingen op de waterontharder aan die het water toe- en afvoeren.
  4. Sluit de afvoer aan.
  5. Schakel de bypass in en spoel de leidingen.
  6. Stel de waterontharder in en laat deze een reiniging uitvoeren.
  7. Bij de snelle spoeling, schuif de bypass voorzichtig open.
  8. Controleer of alles goed werkt.

Kosten waterontharder plaatsen

Ben je niet zo’n doe-het-zelver of beschik je niet over de benodigde technische kennis? Dan zal dit beknopte stappenplan waarschijnlijk niet genoeg zijn. In zulke gevallen kun je de waterontharder het beste laten plaatsen door ons. Wij zorgen voor een waterontharder montage waar je 100% tevreden over zult zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Voor meer info over de prijs inclusief montage kun je een gratis offerte aanvragen via onze website.