waterontharder kopen

Is gekookt water kalkvrij?

Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt: is gekookt water kalkvrij? Het is goed mogelijk dat je hinder ondervindt van kalkaanslag in huis. Hard water gaat met verschillende nadelen gepaard. Kalk blijft bijvoorbeeld achter op oppervlakken, het droogt de huid uit en het kan apparatuur aantasten. Is gekookt water kalkvrij? We gaan het in deze blog beantwoorden, waarbij we je laten zien hoe je gekookt water kalkvrij kunt maken, waarom gekookt water nooit helemaal kalkvrij is en wat de beste manier is om je water te ontkalken.

Waarom is gekookt water vaak niet helemaal kalkvrij?

Het is een oplossing die nog (te) vaak wordt aangeraden: water kalkvrij maken door het te koken. In water zitten stoffen zoals kalk en magnesium. Je kunt water op verschillende manieren koken, bijvoorbeeld met behulp van een waterkoker of een pan. Het koken zorgt ervoor dat de mineralen op de bodem van de pan of waterkoker terechtkomen. Het water is hierdoor relatief kalkvrij, maar niet 100%. Diverse deeltjes zwemmen nog gewoon in het water rond.

De op de bodem belande deeltjes kunnen bovendien weer in het water terechtkomen. Ze zakken naar de bodem, maar ze zijn niet verdwenen. Daarnaast verdampt water tijdens het koken. Kalk doet dit niet. In verhouding zitten er dus meer kalkdeeltjes in het water dan voorheen. Water koken is daarom geen effectieve manier om water kalkvrij te maken.

Veel kalkdeeltjes komen dus op de bodem van een pan of waterkoker terecht. Hier blijven ze achter, wat kan leiden tot schade aan deze producten. Een verkalkte pan ziet er smerig uit. Een waterkoker kan zelfs kapot gaan. Immers staat kalk erom bekend apparatuur aan te tasten. Hier is wel een oplossing voor: vaker de waterkoker ontkalken. Het nadeel hiervan is dat dergelijke apparaten sneller kunnen verslijten. Is er geen betere oplossing om water daadwerkelijk 100% kalkvrij te maken?

Gekookt water kalkvrij maken

Gekookt water is dus verre van kalkvrij. Het kan nog steeds als hard water getypeerd worden. Er zijn diverse methodes die vaak aangeraden worden, maar niet werken. Goede voorbeelden hiervan zijn magnetische waterontharders of het toevoegen van baksoda aan gekookt water. Gekookt water kalkvrij maken is alleen mogelijk als het water voor het koken al is ontkalkt. Stroomt er zacht water uit je kraan, dan is al het water dat je kookt kalkvrij. Beschik je over een Quooker, dan kun je zacht water meteen koken. Perfect voor een kop thee bijvoorbeeld.

Beste manier om water te ontkalken

Onze waterontharders zijn de beste manier om water compleet te ontkalken. De waterontharders uit ons assortiment werken op basis van de uitwisseling van ionen. Deze methode heeft zich in de praktijk bewezen als 100% effectief. Hard water wordt omgezet in zacht water. Overal in huis kun je profiteren van de voordelen van water zonder kalk. Zo zullen huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en de ketel geen last meer hebben van kalkafzetting, waardoor ze langer meegaan. Zo zijn er nog diverse andere voordelen van kalkvrij water.

Binnen ons aanbod ontdek je waterontharders voor diverse huishoudens. Voor kleinere huishoudens is er bijvoorbeeld deze PS 10 waterontharder. Compact, goedkoop en perfect voor gezinnen bestaande uit maximaal twee personen. Is je huishouden iets groter, tot een maximum van vier personen, dan kun je kiezen voor deze PS 20 waterontharder. Alsnog is deze machine compact zonder in te boeten op het gebied van kwaliteit. Voor grote gezinnen tot maximaal acht personen is deze PS 30 waterontharder de betere optie is. Voor dergelijke grote huishoudens is ook deze Electrolux waterontharder een uitstekende keuze. Ontdek nu de mogelijkheden en vraag meteen een gratis offerte aan.