ontkalkt water drinken

Wat is een water ontkalker?

De laatste tijd zie je dat steeds meer woningen erover beschikken: een water ontkalker. Dit is een apparaat om water mee te ontkalken. Wellicht overweeg jij ook om er één in huis te nemen. In kraanwater zit van nature kalk. Kalk, bestaande uit calcium en magnesium in het water, is niet schadelijk. Tegelijkertijd gaat het wel met meerdere nadelen gepaard.

Misschien heb je het zelf ook wel ervaren: op meerdere plekken binnen je woning heb je last van kalkaanslag, je wasmachine of vaatwasser begaf het eerder dan gepland en je huid voelt droger aan. Dit zijn allemaal gevolgen van kalk in het water. Het water ontkalken is daarom een must. Hieronder vertellen we je meer over hoe het ontkalken van water werkt en waarom het aan te raden is om te beschikken over een eigen water ontkalker.

Hoe werkt een water ontkalker?

Simpel gesteld is een water ontkalker dus een apparaat om water mee te ontkalken. Kalkwater wordt ook wel hard water genoemd. Ontkalkt water is dus onthard water. Daarom worden water ontkalkers ook wel waterontharders genoemd. Maar hoe krijgt dit apparaat het voor elkaar om water te ontkalken?

Een water ontkalker dient als een soort filter. Het belangrijkste deel is de halskern. Deze kern is met natrium geladen en bevat een hoop kleine harsbolletjes. Calcium en magnesium binden zich aan de bolletjes van hars, waardoor ze uit het water gefilterd worden. Er zijn meerdere varianten van een water ontkalker verkrijgbaar. Zo zijn er modellen die zich richten op gezinnen bestaande uit 1 – 4 personen, maar er zijn ook grotere varianten die het water kunnen ontkalken voor gezinnen bestaande uit 2 – 8 personen. Vaak wordt een water ontkalker in de bijkeuken, trapkast of garage geplaatst.

De voordelen van een water ontkalker

Het water ontdoen van kalk heeft zo zijn voordelen. Ten eerste kan kalk apparatuur zoals wasmachines en vaatwassers op negatieve wijze aantasten. Deze apparaten gaan hierdoor minder lang mee. Dankzij een water ontkalker wordt kalkaanslag voorkomen en gaan ze langer mee, waardoor je ook geen geld hoeft te spenderen aan nieuwe apparatuur. Bovendien wordt voorkomen dat kalk de verwarmingselementen aantast. Ze worden hierdoor sneller warm, waardoor minder elektriciteit nodig is. Dit levert je een mooie besparing op je energierekening op.

Kalk in het water leidt tot kalkaanslag. Dit is niet schadelijk, maar het ziet er wel onprettig uit. Bij zacht water is er geen sprake van de vorming van kalkaanslag. Dit zorgt voor schonere oppervlakken die minder vaak schoongemaakt hoeven te worden. Dat bespaart je een hoop tijd en moeite. Ontkalkt water is bovendien beter voor je huid. Water met kalk droogt de huid uit en vergroot de kans op klachten zoals eczeem. Daarnaast hoef je minder wasmiddel te gebruiken als je het water laat ontkalken. Dat is ook beter voor het milieu. Daarom kies je voor een water ontkalker.

Zelf water ontkalken? Puurwater.nl maakt het mogelijk

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gaat een water ontkalker gepaard met vele voordelen. Het water ontkalken maakt een hoop verschil. Wil jij ook genieten van puur en ontkalkt water? Dankzij onze water ontkalkers kan iedere woning genieten van zacht water, hoe groot het gezin ook is. Kraanwater, badwater, douchewater en water voor apparaten zoals wasmachines en vaatwassers: al het water zal kalkvrij zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer info of vraag geheel vrijblijvend een gratis offerte aan.