Waterontharder versus waterfilter: wat is het verschil?

Waterkwaliteit is een factor waar steeds meer mensen rekening mee houden. Op verschillende manieren kan de kwaliteit van het leidingwater binnen uw woning verbeterd worden. Hierbij kan het gaan om de aanpak van verontreinigingen, maar ook om het verwijderen van calcium en magnesium uit het water. Bent u op zoek naar een manier om de waterkwaliteit te verbeteren, dan heeft u vast wel eens termen zoals waterontharder en waterfilter voorbij zien komen. Op welke manieren verschillen deze twee installaties? Wat doen ze? In deze blog vertellen we u er alles over.

Zijn een waterontharder en een filter hetzelfde?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een waterontharder en een waterfilter zijn niet hetzelfde. Een waterontharder zorgt ervoor dat uw leidingwater geen kalk meer bevat. Hard water (water met kalk) wordt zacht water (water zonder kalk). Daarom staat een waterontharder ook wel bekend als een waterontkalker of waterverzachter. Hoe harder het water is, hoe meer magnesium- en calciumionen het bevat. Een waterontharder filtert deze ionen uit het water. Kalk in uw leidingwater behoort tot het verleden.

U kunt een waterontharder als een filter zien, maar het is niet hetzelfde als een waterfilter. Een waterfilter op de hoofdleiding zorgt ervoor dat diverse verontreinigingen uit het water worden gefilterd. Het water gaat door een fysiek waterfilter op de hoofdleiding, waarin deeltjes die niet water zijn achterblijven. Hierdoor neemt de kwaliteit van uw leidingwater toe.

Kan een waterfilter water ontharden?

Een waterontharder is een filter, gericht op specifieke deeltjes. Het filtert calcium- en magnesiumionen uit het water, zodat u kunt genieten van zacht water. Een waterfilter op de hoofdleiding houdt verschillende vuildeeltjes tegen, maar het zorgt er niet voor dat uw water compleet zacht is. Sommige ionen die kalk veroorzaken blijven achter in het filter, maar lang niet alles. Dankzij een waterfilter op de hoofdleiding zal uw water dus iets minder hard zijn, maar niet compleet zacht. Een waterontharder zorgt er daarentegen wel voor dat u van zacht water verzekerd bent.

Heb ik een waterontharder of filter nodig?

In Nederland hebben we het geluk dat we kunnen genieten van leidingwater van een hoge kwaliteit. In principe is een waterfilter op de hoofdleiding daarom niet nodig. Tegelijkertijd is er niets mis met een beetje zekerheid. Mocht er ooit iets onverwachts gebeuren, dan biedt uw waterfilter bescherming. Bovendien kwam recent in het nieuws dat drinkwaterbedrijven en waterschappen het kabinet verzochten om meer te doen tegen watervervuiling, omdat het voor hen steeds lastiger wordt om de waterkwaliteit te waarborgen. In de toekomst is een waterfilter wellicht geen overbodige luxe.

Waar een waterfilter niet per se nodig is, is een waterontharder wel een aanrader. In ons land heeft iedereen te maken met hard water. Kalk is niet schadelijk, maar het kan wel allerlei vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan de vorming van kalkaanslag, huishoudelijke toestellen die sneller kapot gaan (bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers), een drogere huid en een hogere energierekening. Ontdek zelf de voordelen van kalkvrij water en kies voor één van onze waterontharders.

Gaan een waterontharder en een filter samen?

U kunt ervoor kiezen om een waterontharder en een filter samen toe te passen. Een waterontharder is een filter, maar dan puur gefocust op het verwijderen van kalk uit uw leidingwater. Een waterfilter op de hoofdleiding gaat diverse verontreinigingen tegen, maar is niet geschikt voor het ontharden van water. Met een combinatie van deze twee bent u gegarandeerd van schoon en kalkvrij water.

Tegelijkertijd is in Nederland de waterkwaliteit van zo’n hoog niveau, dat alleen een waterontharder volstaat. Hiervoor bent u bij Puurwater.nl aan het juiste adres. Kies voor één van onze modellen van een hoge kwaliteit: de PS10 waterontharder, de PS20 waterontharder, de PS30 waterontharder of de Electrolux waterontharder.