Waterontharder

Waterontharder zonder afvoer of met afvoer?

Als je op zoek bent naar een geschikte waterontharder, heb je de keuze tussen een waterontharder met afvoer of een waterontharder zonder afvoer. In deze blog vertellen we je meer over waterontharders met of zonder afvoer en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Vervolgens vertellen we je wat de beste keuze is en welke waterontharders je bij ons kunt bestellen. Voor beide opties geldt dat je de waterontharder prima zelf kunt monteren met behulp van een handleiding.

Eerst bepaal je de locatie: een goed bereikbare plek in de buurt van waar het water je woning binnenkomt, bij voorkeur direct na de watermeter. De waterontharder plaats je op een horizontale en stevige ondergrond die vorstvrij en goed geventileerd is, en niet in de buurt van een warmtebron staat. Sluit de hoofdkraan van de watertoevoer en tap het water in de leidingen af. Haal een stuk waterleiding weg en monteer de bypass. Sluit de aanvoerslang van de ontharder op de bypass aan en bevestig de retourslang. Vervolgens kun je de afvoer en overloop aansluiten, mits je waterontharder ze heeft.

Waterontharder met afvoer

Een waterontharder met afvoer is een toestel dat met zout werkt. Dit is meteen de reden waarom een afvoer vereist is: om het zoute spoelwater af te voeren naar de riolering. Waar uit onderzoek is gebleken dat er sterke twijfels zijn over de effectiviteit van een waterontharder zonder afvoer, hebben waterontharders met afvoer wel bewezen dat ze hard water in zacht water kunnen omzetten. Zo kun jij ook profiteren van de voordelen van kalkvrij water.

Er zijn meerdere varianten van de waterontharder met afvoer verkrijgbaar. Ten eerste kun je kiezen voor een mechanische waterontharder. Bij dit model wordt gebruikgemaakt van waterdruk in plaats van elektriciteit. Deze variant is een goede optie voor huishoudens met stabiel waterverbruik omdat regeneratie op specifieke tijdstippen plaatsvindt, waarbij watergebruik geen rol speelt. Wil je wel dat je waterontharder het volume in het oog houdt, dan kies je voor een volumegestuurde mechanische waterontharder.

Daarnaast is een elektronische waterontharder een optie. Zoals de naam al aangeeft, maakt dit toestel wel gebruik van elektriciteit. De regeneratie gebeurt op volumegestuurde en nauwkeurige wijze, waardoor overbodige spoelingen voorkomen worden. Dit gaat verspilling van regeneratiezout tegen en bovendien is het beter voor je energierekening. Een elektronische waterontharder is de beste optie voor variabel watergebruik.

Waterontharder zonder afvoer

Een waterontharder zonder afvoer gebruikt geen zout. Er hoeft hierdoor geen zout naar de riolering afgevoerd te worden, waardoor een afvoer overbodig is. In plaats daarvan worden andere methodes ingezet. Zo kun je kiezen voor een waterontharder met CO2-injectie, een waterontharder met zinken anode, een waterontharder met polyfosfaten of een magnetische waterontharder. Deze opties zijn goedkoper dan een waterontharder met afvoer, maar tegelijkertijd stelt onderzoek vast dat waterontharders zonder afvoer het water niet ontkalken. Daarom kun je het beste voor onze waterontharders met afvoer kiezen.

Voordelen en nadelen afvoer

Het gebruik van zout is het grootste voordeel van een waterontharder met afvoer. Deze methode heeft zichzelf in de praktijk bewezen als de meest effectieve manier om van hard water zacht water te maken. Een waterontharder zonder afvoer zorgt niet voor kalkvrij water. Alhoewel de duurdere prijs als nadeel ervaren kan worden, ben je ervan verzekerd dat een waterontharder met afvoer water op een doeltreffende wijze kalkvrij maakt. Bovendien verdient deze investering zichzelf terug, onder meer doordat je zult besparen op je energierekening.

Op zoek naar een waterontharder? Dan kies je voor Puurwater.nl. Onze compacte machines zijn voorzien van een betrouwbare besturing en een groot debiet. Je kunt voortaan genieten van zacht water. Onze PS10 Waterontharder is geschikt voor kleinere huishoudens. De PS20 Waterontharder is geschikt voor huishoudens bestaande uit vier personen. Voor grotere huishoudens tot acht personen zijn er de PS30 Waterontharder en de Electrolux Waterontharder. Interesse? Vraag nu jouw offerte aan.